Jefta Varwijk  •  Works  •  Photography  •  Edge Of Cinema  •  About  •  Instagram


Het Wonder Van Oirsbeek


EO / 2023 / Korte Documentaire / 30’
Directing & edit: Kees-Jan Mulder, Jaap van Heusden
Cinematography: Jefta Varwijk
Producer: Witfilm
Broadcaster: EO
Line-producer: Jantien Ekkes, Babet Touw
Filmlab: Haghefilm
Digital: Z CAM S6G
Postproduction: Michiel Rummens at Amator
Ik werkte aan deze film als cameraman. We schoten een combinatie van digitaal en analoge super16. 

Synopsis:
De woonkamer van een Limburgs stel staat vol met heiligenbeelden die huilen om al het slechte nieuws dat op hun televisie langskomt. Terwijl vrijwel niemand hen gelooft, bereiden de twee ‘kleine profeten’ zich erop voor dat hun huurhuisje weldra zal veranderen in een internationaal bedevaartoord, inclusief geneeskrachtige bron. Gaandeweg rijst de vraag of het wel zo gek is dat juist bij deze mensen thuis Maria haar tranen niet kan bedwingen. Link NPO PLUS

npoplus.nl/hetwondervanoirsbeek
(dutch, recommended, npo plus account needed)

Link 2doc: https://www.2doc.nl/documentaires/2023/10/wonder-van-oirsbeek.html (Dutch, low quality, free in the Netherlands)

 “Een empathisch portret van een ouder echtpaar in een Limburgs rijtjeshuis, waar Mariabeelden wenen om de rampen die zich in de wereld voltrekken.

Een ouder echtpaar scharrelt door een grote tweehandswinkel vol oude Christus- en Mariabeelden. ‘Heel mooi,’ prevelen ze tegen elkaar onder de tl-verlichting van het systeemplafond, ‘heel schoon’. Maar de vraag is of het wel past in ‘ons heiligdommetje’. Want in het rijtjeshuis van dit Limburgse echtpaar, zo blijkt al snel, staan al tientallen katholieke beelden – en aan de muren hangen honderden prenten van heiligen en pausen. Te midden van deze religieuze symbolen kijkt het echtpaar – Leon en Suzannah Meessen uit Oirsbeek – naar het nieuws, dat voor hen bevestigt wat al geschreven stond: het aardse leven is een tranendal. Maar dit oudere echtpaar, waarvan de korte documentaire Het wonder van Oirsbeek een empathisch portret schetst, vindt troost en verlossing in mystieke rituelen. De magere, gerimpelde vrouw schrijft berichten op die ze van Maria ontvangt, haar man typt ze uit op een oude typmachine. ‘Het einde van alle dingen is nabij,’ leest ze voor. ‘Verwonder u niet over alle rampen die op aarde plaatsvinden.’” 

Lees meer op vprogids.nlFurther reading/listening:

Radio1:  Regisseurs vertellen overdocumentaire 'Het Wonder van Oirsbeek'  link
Radio5:  Jaap van Heusden en Kees-Jan Mulder over Het wonder van Oirsbeek link


© 2023 Jefta Varwijk / All rights reserved.
No part of this website may be reproduced without permission.


Jefta Varwijk  •  About  •  Works  •  Photography  •  Edge Of Cinema